Günümüz çevrimiçi oyunlarının en büyük problemlerinden biri tartışmasız hilecilerdir. Hileler kullanan oyunculara haksız avantaj sağlar ve dürüst oyuncuların ise canını oldukça sıkar ve oyunların oyuncu kaybetmesine sebep olabilir. Bu yazıda Valve’a ait olan bir anti hile sistemi olan Valve Anti-Cheat (VAC) hakkında bilgi vereceğiz.
VAC Nedir?
Valve Anti-Cheat (VAC) sistemi, “güvenli sunucularda” yani korumalı sunucularda bulunan hile veya benzeri programlar nedeniyle oluşan haksız avantajı engelleyen bir anti hile sistemidir. Bu sistem tamamen otomatik bir sistemdir ve herhangi bir insan müdahalesi ile çalışmaz.
Bu anti hile sistemi, korumalı sunucularda bir oyuncunun diğerine avantaj sağlamasına sebep olacak bütün üçüncü taraf değişiklikleri hile veya uygun olmayan yazılım olarak sınıflandırarak engeller. Bu üçüncü taraf değişikliklerin tamamı oyuncunun yasaklanmasını tetikleyebilir. Bu sınıflandırmaya oyunun uygulama (.exe) ve dinamik bağlantı kitaplığı (.dll) dosyalarında yapılacak değişiklikler de dahildir.

Neden VAC Ban Yedim?
VAC tarafından yasaklanmak için Güvenli sunuculara yani korumalı sunuculara bağlanarak oyuna etki edecek bir yazılım kullanmanız gerekir. Bu nedenle, “Oyunda iyi oynuyorum ama haksız yere banlandım” gibi durumlar gerçekleşmez.
Bunlar sizin yasaklanmanıza sebep olmaz:
- Sistem donanımı yapılandırmaları
- Ekran kartı sürücüleri gibi, güncellenmiş sistem sürücüleri.
Ancak oyuna direkt etki etmese bile Cheat Engine gibi bazı programların arka planda çalışması anti hile sisteminin tetiklenmesine ve ban yemenize neden olabilir. Bunun gibi programları bilgisayarınızda çalıştırıyorsanız dikkatli olmakta fayda var.
Ayrıca ortak telefon numarası kullanan hesaplardan herhangi biri Valve Anti-Cheat tarafından yasaklanırsa, bütün hepsi yasaklanır. Bu yüzden telefon numaranızı sahip olmadınız başka hesaplarda kullanılmasına izin vermeyin.
VAC Banı Nasıl Kaldırırım?
Bir yasaklama aldınız ve pişman oldunuz, şimdi bu yasaklamayı kaldırmanın bir yolunu arıyorusanız size kötü bir haberim var. Valve “hilecilere karşı sıfır toleran politikası” yürütmektedir.
VAC yasaklamalarına itiraz edilemez ancak bir hata sonucunda verildiği tespit edilen yasaklamalar otomatik olarak kaldırılır. Eğer gerçekten bir hata sonucu yasaklandığınızı düşünüyorsanız beklemeniz gerekecek.
Steam, kendi yaptığı araştırma sonucunda yasaklamanın hatalı olduğuna karar verirse yasağınızı kaldırıyor. Daha önce böyle bir olay yaşandı. Yaklaşık 100 kişi bir hata sonucu yasaklandı ve bu durumla alakalı geliştiriciler resmi Reddit hesabından açıklama yaptı.
Her ne kadar ekran kartı sürücüleri yüzünden yasaklama almayacağınız söylense de 13 Ekim 2023 tarihinde bu durum yaşandı ancak sonrasında tabi ki yasaklamalar kaldırıldı.
AMD's latest driver has made their "Anti-Lag/+" feature available for CS2, which is implemented by detouring engine dll functions.
— CS2 (@CounterStrike) October 13, 2023
If you are an AMD customer and play CS2, DO NOT ENABLE ANTI-LAG/+; any tampering with CS code will result in a VAC ban.
Once AMD ships an update we…
Sunucu Yasaklaması, VAC Yasaklaması ve Oyun Yasağı Arasındaki Farklar Nedir?
Aldığınız bütün yasaklamaların türü aynı değildir. Sunucu yasaklaması, topluluk sunucusunun yöneticisi tarafından uygulanır ve yalnız o sunucuya erişiminizi engeller. Yani diğer sunucularda oyunu oynamaya devam edebilirsiniz.
VAC yasaklaması, anti hile sistemi tarafından otomatik uygulanır ve korumalı sunuculardan kalıcı olarak yasaklanmanıza sebep olur.
Oyun yasağı ise oyunun geliştiricisi ya da yayıncısı tarafından uygulanır. Bu yasak da anti hile sistemiyle benzer şekilde oyunu çevrimiçi oynamanızı ve eşyalarınızı satmanızı engeller. Ancak bu sistem VAC yasaklamasından farklıdır ve genellikle oyunun kullanım şartlarının ihlal edilmesi durumunda devreye girer.
Ücretsiz ve kolay şekilde kart düşürmek isterseniz Steam Idle Master Extended Nedir? Nasıl Kullanılır? yazısına göz atabilirsiniz!